Kanjers van Mekanders

Sarah

cliënt De Rusthuif en AC - bewoner Goriën

Sarah is 33 jaar en woont in woonhuis Goriën in Oud-Turnhout.

“Sinds Goriën open is, verblijf ik daar en in die periode ben ik ook gaan uitproberen in het AC en De Rusthuif. In De Rusthuif vind ik het superleuk om op pad te gaan met één van de bussen die we ter beschikking hebben. Ik help ook graag andere mensen. Ik vind het fijn dat ik hier volledig mezelf kan zijn. SEMI (*) vind ik ook heel plezant en ontspannend.

Op woensdag en vrijdag kom ik naar De Rusthuif om te werken. Daar doe ik dingen zoals onder andere SEMI, spelletjes spelen, als het weer het toelaat wandelen of fietsen, … Op dinsdag en donderdag kan je me terugvinden in het AC (ActiviteitenCentrum). Daar kook ik en dek ik de tafel. Om hier te geraken, neem ik helemaal zelfstandig de bus.

Ik zit in de scouts, daar sta ik elke zaterdag paraat. Ik treed ook op met een grote groep tijdens Arendonk zingt en swingt, daarvoor oefen ik ook soms. In de zomer is een keertje gaan lopen met de begeleiding ook heel fijn.”

(*) In een semi atelier voeren cliënten routinematige taken uit zoals bijvoorbeeld het verpakken van producten.

Lore

Begeleider Gelijkvloer

“Van Re’ie zennek da meugde wete, om het in Juul Kabas zijn woorden te zeggen. In dat dorpje met zijn 7 neten kan je mij wel eens tegenkomen op een terrasje of op een wandeling met Maurice de worsthond.

Negen jaar geleden startte ik als interim in De Villa. De toenmalige directeur Herman gaf mij na die vervanging de tip om te solliciteren bij Den Leeuweric. Daar waren ze op zoek naar een creatieve begeleider voor het houtatelier. Ik mocht meteen starten en nu 8 jaar later sta ik nog steeds met veel goesting in deze job. Ik ben verantwoordelijk voor het houtatelier en neem enkele administratieve taken van Gelijkvloer voor mijn rekening.

Het leuke aan mijn job is dat ik onze gasten een nuttige dagbesteding kan aanbieden. Het is uitdagend omdat ik altijd op zoek ga naar middeltjes om hen zo zelfstandig mogelijk te laten werken. Dit kan door het maken van een stappenplan of een mal om iets in elkaar te zetten, …. Nieuwe producten ontwikkelen en nadenken over nieuwe trends is ook een toffe uitdaging. Zo zetten we Gelijkvloer op de kaart want dat is wat onze gasten verdienen. Iedereen heeft hier zo zijn eigen unieke talenten die we ten volle willen benutten.

Vergaderen is minder mijn ding. Ik ben liever creatief en met mijn handen bezig.“

Guy en Chris

vrijwilligers De Bosschen

Chris en Guy wonen al jaren in de Jef Buyckxstraat in Turnhout. Hun kinderen en kleinkinderen groeiden hier in de wijk op. Ze kennen er alle straten, pleintjes en de mensen die er wonen. Toen woonhuis De Bosschen in 2022 op zoek ging naar vrijwilligers twijfelden ze niet om zich aan te melden. Sindsdien zijn ze een vaste waarde in De Bosschen.

Chris komt om de twee weken een voormiddag koken in één van de leefgroepen. Samen met een aantal bewoners maakt ze telkens een grote pot soep en een dessertje. De bewoners kiezen zorgvuldig zelf het menu. Er worden groenten gesneden en balletjes gerold. Er wordt gemeten, gewogen, gemengd en in potten geroerd. En meer dan dat: er wordt gebabbeld en gelachen!

Guy staat dan weer in voor het vervoer van een aantal bewoners van en naar de dagbesteding. Waar de ene bewoonster al ongeduldig staat te wachten tot hij aankomt, laat een andere bewoonster soms wat op zich wachten. Maar altijd zijn ze blij om Guy te zien! Ook voor een ritje naar een feestje of op vakantie kunnen ze rekenen op hem. Nog veel waardevoller dan deze praktische kant van het vervoer is het babbeltje onderweg.

Chris en Guy zeggen zelf ook dat het juist die babbel is die het werk voor hen zo leuk maakt. Het contact met de gasten komt op de eerste plaats. Ze hopen vooral dat ze nog heel veel jaren kunnen blijven komen. En de bewoners, die hopen dat ook!

Alex

bewoner De Hei

Ik ben Alex en woon sinds 1 oktober 2019 in woonhuis De Hei in mijn geliefde Dessel. Ik heb altijd in ‘t Witgoor gewoond. Het is fijn dat ik daar nog steeds naartoe kan met mijn fiets. Mijn broer en neef wonen daar ook. Ik verzorg samen met hen de paarden, konijnen en de andere dieren op de boerderij. We zijn een familie met echt een groot dierenhart! Ook het verzorgen van de dieren op De Hei is mijn taak.

Wat ik het fijnste vind op De Hei? Dat is de vrouwelijke begeleiding. Mijn lievelingsliedje is dan ook eentje met de tekst ‘… en de vrouwen ambeteren!’. Ik heb het goed op De Hei. Ik word hier goed in de watten gelegd. Ik ben dan ook een echte charmeur.

Kriek

Logistiek medewerker De Villa

Collega Kriek telt meer dan twee decennia ervaring als logistiek medewerker bij Mekanders. Ze bewees haar waarde al bij De Rusthuif, De Boomgaard en nu in De Villa. Daarnaast draagt ze ook graag haar steentje bij aan het feestcomité.

Kriek staat bekend om haar goede humeur, toewijding, flexibiliteit en verlangen om goed te doen voor iedereen. Niets is haar te veel. Ze heeft een hart van goud en iedereen houdt van haar.

Sinds haar vaste logistieke partner Agnes met pensioen ging, moest Kriek een nieuw evenwicht zoeken. Dat was wel wennen! Meer verantwoordelijkheid en planning liggen hierdoor op haar bord. Naast de planning van de voorraden, het bereiden van de maaltijden en de schoonmaak in huis, toont ze ook een opmerkelijke flexibiliteit in haar uren en takenpakket, alles ten behoeve van De Villa. Bovendien deelt Kriek haar schatkist met informatie, kennis, vaardigheden en handige weetjes met toekomstige logistieke medewerkers. Kriek is een doorzetter. Soms met een frons of onzekere blik maar ze blijft doorgaan en glimlachen.

Kriek is geliefd bij bewoners, families en collega’s van De Villa én daarbuiten!

Leo

cliënt Beukenhof en Gelijkvloer

Ik ben Leo, één van de anciens van woonhuis Beukenhof in Turnhout. Ik woon hier ondertussen al 43 jaar. Ik woon hier heel graag want er zijn veel bewoners en begeleiders waarmee ik grapjes kan uithalen. Ondanks mijn leeftijd, is mijn week steeds goed gevuld.

Zo ga ik bijvoorbeeld werken in het Sint-Pietersinstituut in Turnhout, als klusjesman samen Koen en Stef. Ook bij Gelijkvloer laat ik graag mijn handigheid zien. Buiten mijn vaste weekinvulling, vind ik het fijn om een wandelingetje te maken rondom ons huis, richting de vaart. In de zomer trek ik af en toe ook richting kanaal om mijn vishengel uit te gooien. Als ik maar buiten ben, vind ik het prima. 

Gie Hulselmans

Vrijwilliger De Rusthuif

Gie Hulselmans is al jarenlang vrijwilliger bij dagcentrum De Rusthuif. Hij is van vele markten thuis. Zo gaat hij wekelijks mee naar de tovertafel, helpt hij mee in het klei-atelier, en neemt hij deel aan de spelletjesgroep. Hier is hij nogal eens het slachtoffer maar ook de aanstoker van vele plagerijen. Als Gie er is, hangt er altijd een leuke, enthousiaste sfeer. Er zijn ook cliënten die graag samenspannen met Gie om hun spelletjes te kunnen winnen. Maar we houden hem goed in het oog. Deugnieterij mag, maar valsspelen niet hé!

Bij feestjes staat Gie op de eerste rij om zich te verkleden. Playbacken, dansen, … hij kan het allemaal. Tussen alle activiteiten door valt hij op donderdag ook in bij de afwasploeg. Als er cliënten afwezig zijn, neemt Gie ook hun taken over met een grote glimlach. Als Gie op een zeldzame keer er toch niet bij kan zijn, dan missen de cliënten en de begeleiding hem heel erg.

Dankjewel, Gie, voor je engagement en vriendschap!

Cas

cliënt Tel-Oor

“Ik ben Cas, een dertiger met een dochter in het tweede middelbaar. Ik kom naar Tel-Oor sinds de start in 2017. Ik blijf mensen aanspreken om mee te doen. Het is voor iedereen leuk maar vooral voor mensen met een vrijetijdspas. Zij kunnen voor een heel lage prijs een warme maaltijd eten.

Ik kom graag naar Tel-Oor voor de sociale contacten. Soms kook ik mijn eigen vegetarische maaltijd. Meestal koken we met overschotten van het sociaal restaurant en gekregen groenten. Pompoen snijden is mijn specialiteit!

Veel mensen in Arendonk kennen mij van de voedselbedeling op zondag in samenwerking met EEThentiek. Het liefst van al houd ik mij bezig met uitstappen organiseren en boeken via Rap op Stap. Dit laagdrempelig reisbureau biedt vakanties aan voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Wisten jullie dat wij iedere dinsdag in het Witte Huis (boven Tweede Anders) zitten van 14 tot 16u? Altijd welkom!

Daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk in 't Antwoord. Daar sta ik in voor het tuintje en het plantenasiel. Mijn hobby was vroeger ‘free-runnen’. Hoe meer obstakels, hoe liever! Door een kwetsuur aan mijn voet is dit niet meer mogelijk. Diezelfde kwetsuur zorgt er ook voor dat ik niet kan gaan werken. Een andere passie van mij is Halloween. Hoe griezeliger, hoe liever!”

Op de nieuwssite van het Vlaams Instituut Gezond Leven getuigt Cas over hoe moeilijk het is om als alleenstaande ouder de brooddoos van je kind (gezond) te vullen: Mama heeft nu geen honger, eet jij maar.  Cas staat moedig op de barricade om de problemen van kwetsbare ouders aan te kaarten en te verdedigen. Dat doe je goed, Cas!

Louis

Vrijwilliger De Hei

Christian en vrijwilliger Louis gaan ieder weekend samen wandelen. Een hele namiddag zijn ze dan weg. Ze kennen alle mooie wandelwegen in de buurt. Meestal doen ze tripjes van 7 km met afsluitend een drankje. Als Kitty niet op bezoek is bij haar zussen gaat ook zij mee op stap. Bedankt Louis, voor je inzet en geduld!

Pavan

Bewoner studio's De Boomgaard

Wie ben ik
Pavan Godrie | 34 jaar | Ik woon zelfstandig in mijn studio in De Boomgaard in Ravels.

Zo ben ik
Rustig en behulpzaam | levensgenieter | in voor een grapje | heel fiere peter van mijn neefje Georges | Ik kan genieten van de rust en sla een lekker etentje niet af.

Dit vind ik leuk
camion | camion | camion | Ik ben dol op camions en ik rijd ook regelmatig mee met de camion. Graag zou ik zelf mijn rijbewijs willen halen en vrachtwagenchauffeur worden. Nu rijd ik met mijn auto door de Kempen.

aveve | voetbal | reizen | Ik werk elke week bij Aveve. Soms doe ik mee aan activiteiten op De Boomgaard. Daarnaast geniet ik van de rust op mijn studio waar ik graag tv kijk, muziek beluister of spelletjes op de PlayStation speel. Ik ben supporter van Beveren en ga wel eens naar thuismatchen kijken. Voor een rustige vakantie in de natuur sta ik altijd klaar! Noorwegen is mijn droombestemming!

Ik zou heel graag…
Iemand leren kennen | Een meisje/vrouw waarmee ik berichten kan sturen en later eens kan afspreken | Samen tv kijken, iets gaan drinken of naar de film gaan! 

Ruth

cliënt dagbesteding MarkSaam

Ik ben Ruth. Ik ben een Spring in ‘t Veld van 25 jaar en woon in Weelde. Ik kom al 3 jaar werken in MarkSaam in verschillende ateliers. Op maandag ga ik eerst netballen en in de namiddag werken in het bakatelier. Ik ben specialist in het uitsteken van koekjes. Op woensdag en donderdag werk ik in klei-atelier Den Eel. Ik glazuur de keramiek. Ik vind dat k(l)ei plezant! We maken super mooie dingen die we dan verkopen via de webshop of op kerstmarktjes. Vorig jaar mocht ik zelfs als een echte verkoopster onze keramiek en kaartjes verkopen op de kerstmarkt! Als ik niet aan het werk ben, dan zing en dans ik heel de dag door! Om te ontspannen maak ik heel graag loombandjes of doe ik diamond painting.

Tom

Bewoner Goriën

Tom is de lach in woonhuis Goriën. Hij tovert elke dag een glimlach op alle gezichten en haalt graag een mopje uit met de begeleiding. Voor warme knuffels kan iedereen bij hem terecht. Maar ga liefst niet op zijn vaste plekje in de zetel zitten!

In juni is Tom jarig. Daar kijkt lang op voorhand naar uit. Papa Pierre heeft steeds goed voor Tom gezorgd in Arendonk. Daar kent iedereen Tom, hij is er een vaste waarde. In De Rusthuif is hij al veel jaren een trouwe bezoeker. Tom geniet van kijken naar iedereen die hard aan het werken is. Zelf de handen uit de mouwen steken, komt er niet zo vaak van. Zijn favorieten zijn Samson en Marie. Hiermee krijg je hem altijd enthousiast. De begeleiders zijn de grootste vrienden van Tom. Zij hebben intussen geleerd om aan de hand van SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren) met hem te praten. Tom is een echte topper!

Mauro Verbeek

Cliënt vakantiekamp Boemerang

Hoi, ik ben Mauro, een stoere kerel van 17 jaar. Ik woon in Merksplas samen met mijn mama, papa en mijn poezen Nina en Pollie. Ik ben een vlogger op Instagram, TikTok en YouTube. Als ik niet aan het vloggen ben, kun je me vinden in de tuin met een voetbal.

In juli en augustus ging ik voor de 2de keer op vakantiekamp Boemerang in Merksplas, elke maandag, woensdag en vrijdag. Het allerleukste aan dit kamp vind ik de andere kinderen en de begeleiding. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin met hen. Iets wat ik niet leuk vind? Niks! Alles hier is leuk! Superfijn deze periode is het zwemmen in het zwembad van Weelde! Iedereen van de begeleiding en de kinderen zijn mijn vrienden! Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Chris

Vrijwilliger HoogMark

Chris is vrijwilliger in woonhuis HoogMark in Hoogstraten. Hij is een levensgenieter die graag op vakantie gaat met zijn vrouw Caroline. Ook zet hij zich al ongeveer 7 jaar in voor de bewoners van HoogMark.
“In het begin ging ik met twee bewoners zwemmen. Sinds enkele jaren ben ik overgestapt op wandelen, elke week op dinsdag. Af en toe wandelen we hier in de buurt maar ik neem ook weleens de auto en ga dan met de bewoners Wortel Kolonie verkennen. Sinds vorig jaar begeleid ik soms ook op donderdagavond bewoners naar de dansles. In tussentijd drink ik dan met bewoner Dirk een koffie tot de dansles gedaan is.”
Chris vindt vooral het contact met de bewoners heel plezant. Het geeft hem een goed gevoel ervoor te zorgen dat ze buitenactiviteiten kunnen doen. Hij wil zijn vrijwilligerswerk blijven doen zolang hij het kan doen. En daar zijn de bewoners en begeleiders van HoogMark heel blij om!
DANKJEWEL, Chris, voor je inzet en vriendschap voor de bewoners van HoogMark.

Guus Meeuwsen

Cliënt vakantiekamp De Hei

Guus is de lach van het vakantiekamp De Hei in Retie. Met zijn fijne fantasie laat hij alle begeleiding lachen. Een lach op zijn gezicht zal nooit ontbreken! Met de nodige structuur en duidelijkheid, kan Guus zich goed amuseren in onze vakantieopvang voor kinderen en jongeren. Guus loopt met een looprekje, maar kan eigenlijk steeds beter zelfstandig wandelen. Hier helpen we hem graag mee!

Leen

Vrijwilliger ActiviteitenCentrum

Ik ben Leen en werk sinds september 2022 elke dinsdagnamiddag in de tweedehandswinkel van Mekanders. Daar doe ik dingen als paspoppen aankleden, cliënten helpen bij de kassa, kleding sorteren en ophangen, …. Ik vind het leuk om in de winkel te werken want er is een leuke sfeer. Ik kan mijn creativiteit kwijt in het zelf kiezen hoe ik de paspoppen aankleed. Vrijwilligerswerk is tof voor mij omdat het zonder verplichting is. Je moet natuurlijk de gemaakte afspraken nakomen maar het is toch vrijer. Het geeft me een goed gevoel dat ik kan bijdragen aan het goede verloop van de dag in de winkel. Zolang ik dit kan, wil ik dit blijven doen.

Ik ben in het Activiteitencentrum in Arendonk terecht gekomen omdat ik zelf een zoon heb met een beperking. Ik weet dat het moeilijk is voor een organisatie om altijd alles vlot te laten verlopen. Mijn man is ook vrijwilliger bij Mekanders. Alle helpende handen zijn welkom!

Dankjewel Leen, voor je inzet en aandacht voor onze cliënten!

Johan

Cliënt dagbesteding Gelijkvloer

Johan Willekens woont in de loft van het Beukenhof. Sinds 3 jaar werkt Johan 3 halve dagen in Gelijkvloer. Je kan hem terug vinden in zowel het semi-, kook- als hout-atelier. Semi-werk doet Johan heel graag. Kaftjes plooien en terugkerend werk vindt hij erg fijn.  In het hout-atelier is zijn specialiteit figuurzagen en schuren.  Op dinsdagvoormiddag vind je Johan in de keuken. Hij snijdt dan vooral mee de groentjes voor de soep en de warme maaltijd. De bonnetjes afstrepen voor de drankjes doet hij ook graag en nauwkeurig. Op de foto zie je Johan in actie in het hout-atelier.

Als Johan niet werkt bij Gelijkvloer, dan gaat hij al eens graag iets drinken of op bezoek bij zijn zoon. 

Jef

vrijwilliger MarkSaam

Jef Jeuris startte in 2004 als vrijwilliger bij Markdal, nu MarkSaam. Al bijna 20 jaar zet Jef zich belangeloos in voor onze cliënten! 

Hoe ben je bij Mekanders (toen De As) terecht gekomen, Jef?
‘Ik volgde muziekles. In deze les was ook iemand die bij Mekanders werkte en die heeft dat aan mij gevraagd. Bijna 20 jaar later ben ik hier nog steeds actief!’

Wat doe je hier dan?
‘Drie ochtenden in de week haal ik met het busje van MarkSaam cliënten op om hen naar het dagcentrum te brengen. Omdat ik al zolang met de bus rijd, ken ik een aantal cliënten al heel lang.’

Jef rijdt enorm graag met het busje. Hij is graag op de baan en dit al van jongs af aan. Als boerenzoon leerde hij eerst rijden met een tractor. Later richtte hij een soepzaak op, waar elke dag 1000 liter soep werd gemaakt én rondgebracht. Uiteraard was Jef ook zelf één van de chauffeurs! Jef is van alle markten (met wielen) thuis: auto’s, tractors, camions, bussen, … Hij kan het allemaal!

Wat vind je zo fijn aan je vrijwilligerswerk bij MarkSaam?
‘Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik doe het gewoon heel graag! Ik denk zeker nog niet aan stoppen! Het is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren (zoals mijn gezondheid), maar voorlopig blijf ik doorgaan!’

DANKJEWEL Jef! Je bent een ONMISBARE TOPVRIJWILLIGER voor MarkSaam!

Karel

Bewoner HoogMark

Karel heeft altijd in Weelde gewoond, op de boerderij bij zijn ouders. In 2013 is hij verhuisd naar HoogMark. Voordien volgde hij al dagbesteding in De Rusthuif.

Karel gaat op vrijdag werken in MarkSaam. Hier mag hij een beetje kiezen waaraan hij deelneemt. Hij is immers op pensioen. Alles mag en niets moet dus. In HoogMark neemt hij nog wel deel aan verschillende activiteiten. Hij gaat mee zwemmen, helpt bij het koken, …

Karel zijn grote passie is wandelen. Hij wandelt zelfstandig heel Hoogstraten rond en weet als geen ander de beste plekjes te vinden in onze stad. Hij gaat graag op pad en is erg geïnteresseerd in geschiedenis. Veel verhalen hierover dus. Hij verzamelt boeken en foldertjes. Hij weet dan ook veel en deelt graag zijn interesses met de andere bewoners en met de begeleiding.

Het enige waar Karel een hekel aan heeft, is verspilling van eten. Hij eet zelf heel graag en vindt dat we spaarzaam met eten moeten omgaan. Hij heeft natuurlijk 100% gelijk!

Chris en Nora

Vrijwilligers Beukenhof

Chris en Nora zijn twee super enthousiaste vrijwilligers in het Beukenhof. Zij komen om de twee weken op dinsdag langs voor een leuke activiteit. Deze activiteiten kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van waar onze bewoners zin in hebben en wat voor weer het is.

Chris en Nora komen ook onze bewoners vergezellen op momentjes dat er omwille van bijvoorbeeld vormingen of teamdagen geen begeleiding aanwezig is. De bewoners vinden dat dan ook geen probleem als deze twee dames in het Beukenhof vertoeven.

Het Beukenhof leerde Chris en Nora kennen via hun buurtwerking WOBEG (= de wijk rond de Wouwerstraat en de Begijnendreef). Via hen zijn er ook twee van bewoners van het Beukenhof, Eddy en Leen, mee in het bestuur van WOBEG gestapt. Tijdens die momenten worden Eddy en Leen ook door hen ondersteund en zijn ze goed op hun gemak.

Ondertussen doen Chris en Nora al een half jaar vrijwilligerswerk in het Beukenhof. We hopen nog heel lang van hun gezelligheid en enthousiasme te mogen genieten!

DANKJEWEL Chris en Nora, voor jullie vrijwillige inzet en vriendschap voor onze bewoners van het Beukenhof!

Om je gebruikservaring te verbeteren maken we gebruik van cookies. Door onze site te gebruiken ga je akkoord met deze cookies? Geen probleem!